Otaku Odú

Anime/manga gyűjteményem bemutatása

[DVD] Neon Genesis Evangelion – Platinum Collection

Posted by -OJ- - 2010. október 15.

Még 2009 Januárjában került birtokomba az egyik legismertebb kult-anime felújított képpel és hanggal rendelkező DVD-változata, abból is a Nagy-Britanniában megjelent limitált első kiadás, amely mind a mai napig előkelő helyet foglal el a (DVD)gyűjteményemben.

Adatok
Cím: Neon Genesis Evangelion
Kiadás: Platinum DVD Collection
Megjelenés: 2006
Formátum: DVD
Lemezek Száma: 7
Régió: 2
Kép: 4:3
Hangsáv: Japán 5.1, Angol 5.1
Felirat: Angol

Aki nem ismerné, a Történet:

2000-ben egy világméretű katasztrófa történt a Földön: a Second Impact. Egy hatalmas átmérőjű meteorit csapódott az Antarktiszba, és teljesen megolvasztotta a jégtömeget. A tengerszint jelentősen megemelkedett, a világon elárasztva az összes tengerparti várost. A világgazdaság összeomlott és klímaváltozások következtek be. Az ehhez kapcsolódó polgár-, és világháborúk a Föld népességét a felére csökkentették.
2015, 15 évvel a Second Impact után: A világ végül felépült a katasztrófából, ám újabb dolog fenyegeti az emberiséget: az Angyaloknak keresztelt ismeretlen teremtmények egymás után támadják meg a Földet. Senki nem ismeri eredetüket, vagy szándékaikat, de nyilvánvaló, hogy az egész emberiséget meg akarják semmisíteni. Az Angyalok ellen a NERV nevű titkos szervezet kifejleszti az egyetlen használható fegyvert: a humanoid harci gépet, az “Evangelion”-t. Az EVA-k pilótáinak 14 éves gyerekeket választanak, csak ők képesek az EVA-k irányítására.

Ikari Shinji az egyik EVA-pilóta, a NERV parancsnokának, Ikari Gendo-nak a fia. Anyja rejtélyes halála után apja is elhagyta, és nevelőszülőkre bízta. Majd hirtelen ráhárul a feladat, hogy vezesse az EVA-t, és harcoljon a félelmetes idegen lények ellen. Apja iránti gyűlölete, ugyanakkor örökös megfelelni akarása miatt folyamatos feszültségben él. Shinji pilóta-társai az EVA-k elleni küzdelemben Ayanami Rei, a szótlan, minden parancsnak engedelmeskedő, látszólag üres, lelketlen lány, és Soryu Asuka Langley, a hiperaktív, hangos, büszke, tipikus 14 éves lány. És mögöttük áll támogatásképp a NERV személyzete, és persze a rejtélyes Evangelionok. Mindeközben pedig a háttérben folyamatosan bontakozik ki a történet fő szálát képező terv, az “Emberiség Tökéletesítésének Terve”.

Csomagolás

A ‘platina’ elnevezésnek megfelelően a DVD-kiadás is fémes csomagolást kapott. Maga a fémdoboz nem túl különleges, ugyanilyen van a Szárnyas Fejvadász vagy Az Elit Alakulat DVD-kiadásainak is. Díszítése szinte a végletekig egyszerű, de egyébként ízléses: egyedül a fedőlapon van rajta a dombornyomott cím és kép, az oldalain semmi nem árulkodik a tartalomról. Így ajánlatos fektetve és fedőlappal előre fordítva tárolni – ez is biztosítja, hogy ne csak egy doboz legyen a sok között, hanem mindig szem előtt legyen 😀

A fémdoboz belseje egy kivehető, hét tálcás digipackot rejt, amelynek mindegyik tálcájára jut egy-egy DVD-lemez. A digipack külső felét főként screencapek borítják, míg belül az egylemezes kiadások borítóit találjuk a lemezek alatt.

A doboz tartalmaz még egy ismertető papírt a kiadásról (ami rendszerint a hátlapon szokott lenni, de itt a fémdoboz miatt ez nem volt megoldható) valamint egy információs aranybányának számító kézikönyvet, amelyből rengeteg plusz dolgot megtudhatunk a szereplőkről, az EVA-król, az Angyalokról, az univerzum fontosabb eseményeiről, stb. Minden sci-fi anime- és filmsorozathoz alapkövetelmény lenne egy ilyen füzet!

Kép

Szerencsére nem csak egy újracsomagolt kiadásról van szó, a készítők mindent elkövettek, hogy az akkor 10éves sorozatot a lehető legszebb minőségben prezentálják. Ez sikerült is nekik: korához képest a kép kristálytiszta és a színek is élénkek. A képarány maradt 4:3-as.

Hang

A japán és az angol hangsávot is újrakeverték 5.1-be. Ez állítólag az utóbbinál követelt komolyabb erőfeszítést, több beszélgetést újra kellett szinkronizálni valamint a fordításon is volt mit csiszolni. Biztos jó munkát végeztek, de úgyse fogom soha meghallgatni angol szinkronnal.

Extrák

Sajnos a régebbi anime-sorozatoknál még a japán kiadások is nagyon kevés extrát tartalmaztak, főleg ha csak VHS-en jelentek meg. Így az Evangelion esetében is az extrák nagy része az angol szinkron elkészítésével foglalkozik, illetve bizonyos epizódoknál találunk audiokommentárt is az amerikai szinkronhangokal. Ezek kb. teljesen lényegtelenek!

Ami értékes, azok a korai animációs fázisok, ahol hang nélkül láthatjuk a félkész jeleneteket. Természetesen az Opening és Ending külön rajta vannak a lemezeken, hiszen a Cruel Angel’s Thesis-t nem lehet elégszer meghallgatni. A két részes The Mythology of Evangelion kisfilm pedig egy beszélgetés a sorozat rejtelmeiről és értelmezési lehetőségeiről.

A sorozat minden szempontból tökéletes DVD-kiadása. Kár, hogy nem készült hozzá több eredeti nyelvű extra, így ezen a téren kénytelenek vagyunk beérni az amcsi verziókkal.

2 hozzászólás to “[DVD] Neon Genesis Evangelion – Platinum Collection”

  1. Flippy said

    Hogyé’ adták ezt a drágaságot? Na meg honnan rendelted? 😀

    • -OJ- said

      Ez a változat csak Angliában volt kapható 2006-ban, azóta sehol nem találkoztam vele. Ebayen is csak az amerikai kiadás van fenn, abban viszont hét hagyományos műanyag tokban vannak a lemezek, nem ilyen digipackben.

      Én itthon vettem másodkézből 😉

Hozzászólás