Otaku Odú

[Shueisha] Rosario + Vampire – Akashiya Moka

Posted by -OJ- - 2015. október 31.

A Rosario + Vampire még mindig az egyik kedvenc shounen mangám, Akashiya Mokáról pedig szívesen begyűjtök bármilyen figurát, ami jól néz ki. A legelső figurát, amit a karakterről kiadtak, nekem másodkézből sikerült beszereznem még 2013 augusztusában.

Adatok
Név: Akashiya Moka
Eredet: Rosario + Vampire
Széria: Shueisha Solid Selection
Gyártó: Shueisha
Megjelenés: 2008 Május
Méretarány: –
Magasság: 22 cm
Ár: ~5000yen
Hivatalos Oldal

A figuragyártás ugyan sokat fejlődött 2008 óta, de csomagolni már akkor is tudtak a nevesebb gyártók. A doboz elejére és oldalára hatalmas ablakokat tettek, hogy minden oldalról jó rálátást biztosítsanak a figurára. A promóciós képekből viszont ezáltal kevesebbet találunk a dobozon. Az oldalán Moka fejét mutatják különböző szögekből, míg a hátuljára csak egy nagyobb illusztráció került, a többi helyet a gyártó adatai foglalják el. A doboz elejét pedig egy manga illusztráció ékesíti, ami bár nagyon szép, de sok köze nincs a figurához. Mégis azt mondom, hogy esztétikailag nagyon is impozáns a csomagolás. Benne a szokásos, átlátszó blister belsőt találjuk, amely egy helyben tartja Mokát. A figura egyes részeire, mint a karjára, a hajára és a lábaira pedig nejlonzacskók voltak húzva, nehogy leverődjön róluk a festék, mikor a blisterrel érintkeznek.

A Shueisha Akashiya Mokája az 1/8-as méretarányú figurák táborát gazdagítja, ennek megfelelően a magassága pontosan 20 cm, nem számolva az alapzatot. De még azzal a plusz fél centivel sem emelkedik ki a többi 1/8-as figurám sorából, ami számomra pozitívum, mert így összhangban van a mellette állókkal.

Elsőnek kiemelném a pózt, ami mondhatni tökéletes! A terpeszben állás ad némi dinamikát Mokának, mert olyan hatást kelt, mintha sétálna a lány, és épp csak elhalad a nagy kereszt előtt, mikor észrevesz minket (vagy Tsukunét) és a megilletődés hatására elegánsan megérinti a nyakában lévő keresztet. Valamint ott van a gyönyörű hajkoronája is, amely bármilyen szögből jól látszik és ezáltal magára vonja a szemlélő figyelmét. A kreatív alapzat mellett sem mehetünk el szó nélkül, mert míg a legtöbb figura csak egy egyszerű körlapot kap támasztékul, a Shueisha egy kisebb diorámát épített az saját Mokájuk köré, ezzel és a rajta ülő Kou-channal erősítve a lány vámpír létét, valamint azt az élethelyzetet, amit az előbb leírtam.

Mint a legtöbb figura esetében, a Shueisha szintén az arc kialakítására fordította a legtöbb figyelmet, és ennek meg is látszik az eredménye, hiszen rendkívül bájos lett ez a Moka. Hibátlanul visszaadja Ikeda Akihisa eredeti Rosario + Vampire című shounen mangájának színes illusztrációit, amiken Moka gyakran szerepelt. De érdemes az arc alatti részre is vetnünk egy pillantást, ugyanis a lány nyakában lévő, gyöngyökkel díszített nyakörvről egy valódi, fémgyűrűkből álló láncon lóg le a kereszt, ami tetszés szerint állítható is (bár ennek sok haszna nincs). Pontosan olyan, mint az eredeti.

A figura kiadási évéhez képest a haj kialakítása kellően részletes, különösen ami a hosszú hajzuhatagát illeti. A frufruján talán még csiszolhattak volna egy keveset, mert az ottani hajtincsek kissé vastagabbak a kelleténél, de összességében a haj egésze is szépnek mondható.

Sajnos az egyenruha már kevésbé lett minőségi. A Yokai Akadémia sötétzöld iskola egyenruhája amúgy sem valami látványos, de a zsebeket és varratokat azért ráöntötte a gyártó. A probléma inkább a fehér részekkel van, amiknek a festése korántsem pontos, sok helyen láthatunk kisebb elfolyásokat és egyenlőtlen vonalvezetést – persze csak ha nagyon közelről nézzük.
A szoknyával sokáig nem voltam megelégedve, mert jobbára csak egy zöld maszat az egész, rajta néhány csíkkal, amit mintázatnak nem lehet nevezni. De a mangában ugyanígy van színezve ez a ruhadarab, így nem hibáztathatom a gyártót, mert ragaszkodtak az eredetihez. És el is lehet távolítani, ha valakinek abszolút nem tetszik.

Moka formás lábai kellemes látványt nyújtanak a férfiszemnek, az árnyékolásukban azonban van némi furcsaság. A képen jól kivehető, hogy a térd és a zokni feletti rész egy pirosas árnyalatot kapott, aminek halványabbnak kellett volna lennie, mert így úgy fest, mintha ott megszorongatták volna. A csillogó iskolai cipő viszont a figura lábainak is kölcsönöz némi eleganciát.

A figurát négy tartópöcök rögzíti az alapzathoz, de Moka hajának végén szintén van egy kis pöcök, amit a keresztbe szúrhatunk bele, így a figura garantáltan nem indul dőlésnek. A sziklák kialakítására sincs panaszom, ezek legalább tényleg úgy néznek ki, mintha valódi kövek lennének. A kereszt pedig egy kiváló dioráma kiegészítő, sokkal hatásosabb így a figura, mintha csak egy fekete körlapon állna. Amibe egyébként a sorozat címét is belevéste a gyártó. A figurából létezik egy extra kiadás is, ott egy magasított alapzaton áll Moka, a keresztbe pedig világítást építették.
A hájas denevér Kou-chan nem épp egy Batman logó, de jópofa kiegészítő Moka mellé. Ő akár le is vehető a keresztről, ha valaki nem tart igényt a jelenlétére, miután már épp eleget láttuk az animesorozatban, mint állandó cenzúra.

Megvannak a hibái, de összességében egy igazán szép figurát készített a mangát is megjelentető Shueisha kiadó a rózsaszín hajú Akashiya Mokáról, akiről azóta sem adtak ki ennél jobb verziót. Az ezüst hajú Mokáról persze ott a Good Smile Company figurája, de a rózsaszínből csakis ez a kiadás számíthat a legjobb választásnak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: