Otaku Odú

Anime/manga gyűjteményem bemutatása

[MaxFactory] Vocaloid – figma 082 Megurine Luka

Posted by -OJ- - 2011. május 13.

Ugyan a figma Ridernél jelentkező gyártási hibák egy időre elvették a kedvem további figmák beszerzésétől, a “kedvenc” Vocaloidom esetében mégis kivételt kellett tennem – részben mert ajándék lett belőle.

Adatok
Név: Megurine Luka
Eredet: Vocaloid – Character Vocal Series 03
Gyártó: MaxFactory
Megjelenés: 2010 November
Méretarány: 1/12(?)
Magasság: 13cm
Ár: ~2800yen
Hivatalos Oldal

A vocaloidok esetében talán egy kicsit túlzás a “kedvenc”, mivel ezek a karakterek semmilyen előre meghatározott személyiséggel nem rendelkeznek, maximum a rajongók képesek némi jellemet adni nekik a kinézetük alapján, és a hozzájuk kapcsolódó énekszintetizátor programokon keresztül megszerkesztett dalok segítségével. Egyébként mindegyik csak egy egyszerű reklámarc az adott szoftverhez, akárcsak az ATI vagy nVidia termékeiken látható 3D hölgyemények. De mivel jobb a reklámjuk ezért nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a hasonló funkciót betöltő nyugati társaik 😀

A hivatalos vocaloidok közül Megurine Luka volt a harmadik, akit bemutattak, és a szérián belül mind a mai napig a legelegánsabban öltözött karakterként tartják számon.

figma Luka doboza valamivel szélesebbre sikerült, mint korábban Rideré volt. Ezáltal jobb rálátást biztosítani a kiegészítőkre, amikből ezúttal sincsen túl sok. A doboz tartalma:

* figma Megurine Luka figura
* Ohma-san, a tonhal (A nevének utána kellett néznem, hiszen ki jegyzi ezt?)
* mikrofon
* a mikrofon rúdja
* a mikrofon alapzata
* egy alternatív arc
* négy pár alternatív kéz
* az általános figma talp és állvány
* az általános figma zacskó a kellékek tárolásához
* az állványhoz egy kis hosszabbító, aminek a céljára eddig nem sikerült rájönnöm

Bár Ohma-san csak egy extra kiegészítő, a kidolgozása és a festése mégis hibátlan. Belül üreges, ami nagyon könnyűvé teszi (vagy összeroppanthatóvá, ha valaki rálép) és a figma állvány is gond nélkül elbírja a súlyát. Küllemre tehát hibátlan, és mivel ez a tonhal Luka kabalatárgya (akárcsak Mikunak a hagyma – Ki találja ki ezeket?) ezért mindenképp helyet kellett kapnia a dobozban. A kérdés csak az: mégis mire jó? Rá lehet tűzni az állványra (valószínűleg ehhez adták a hosszabbítót, pedig anélkül is könnyedén ráhúzható az állványra), és ezáltal akár a mikrofonba is “énekelhet”; vagy Luka kezébe lehet adni, és akkor a figura jobbra-balra hadonászhat vele, mint egy baseball ütővel. Ezzel nagyjából ki is merítettük a használati lehetőségeit, vagyis tulajdonképpen semmire sem jó. Maximum poénnak számíthat, hogy a számtalan kardos/katanás/lándzsás figura után Luka egy hallal hadakozhat. Jelenleg is a dobozban porosodik, vagy inkább aszalódik.

A másik említést érdemlő extra a mikrofon, ami egyetlen vocaloid figma dobozából sem hiányozhat. Luka esetében egy klasszikus mikrofonnal van dolgunk, amely szintén arany festést kapott, hogy ezzel is passzoljon a karakter ruházatához:

Lassan ideje lenne írnom magáról a figmaról is, de előbb következzen róla néhány közeli kép 😀

A kialakítására egy rossz szavam nem lehet. Méretéhez képest a ruhája elképesztően részletes, tele arany csíkokkal és különböző díszekkel/kiegészítőkkel, amelyek mind gondosan ki lettek dolgozva. A festése ugyancsak pontos, sehol egy elfolyás, ujjlenyomat vagy maszatolás, a csillogó fekete és arany festék pedig valóban elegánssá teszi a karaktert.

Arcokból kettő jutott neki: egy természetes, komoly arckifejezés és egy nevető/éneklő (vagy a beállítástól függően: hibbant) alternatíva. Itt nem bántam volna, ha betesznek egy csukott szemmel mosolygót is, azzal teljesebb lett volna a kép.

A haja és a szoknyája esetében megfigyelhető, hogy mindkettő felemelkedik egy kicsit, mintha lágy szellő vagy a karakter által tett hirtelen fordulat lendülete kapott volna beléjük. Véleményem szerint ez sokkal érdekesebbé teszi a figurát, mintha a gravitációnak engedelmeskedve lógnának csak rajta. Emellett mind a szoknya, mind a bal válla felett lévő hajtincs valamivel lágyabb műanyagból készült, mint maga a figura. Ez lehetővé tesz némi állítgatást, de ezen a téren nem ártott volna kicsit több szabadság is. A szoknya így is erősen korlátozza a lábakat: terpeszbe sem egyszerű állítani, de leültetni teljes képtelenség. Maximum térdelni képes. A hajtincs pedig a karok útjában tud lenni, ha meg akarunk fogatni vele valamit, vagy ha el szeretnénk fordítani a fejét.

Tehát kinézetre egy kiemelkedően szép figurával van dolgunk, és az értékéből az említett hiányosságok sem vonnak le sokat, csak ezúttal is a pózoltathatóság látja a kárát. Ebben a tekintetben még van hová fejlődnie a MaxFactorynak, ahogy a kiegészítők összeállításában is lehetnének kicsit választékosabbak. Mindenesetre aki vocaloid figmat szeretne vásárolni, annak Luka lehet a legjobb választás.

Hozzászólás