Otaku Odú

Anime/manga gyűjteményem bemutatása

[DVD] Cowboy Bebop – Csillagközi Fejvadászok Díszdoboz

Posted by -OJ- - 2013. május 31.

A NGE Fémdoboz fotózása közben eszméltem rá, hogy milyen régen írtam már a gyűjteményemben lévő csekély számú, de számomra annál értékesebb anime DVD-kiadványokról. Ezt az elmaradást orvosolandó most álljon itt a Cowboy Bebop DVD díszdoboz bemutatója!

Adatok
Cím: Cowboy Bebop – Csillagközi Fejvadászok
Kiadó: RTL Filmklub
Megjelenés: 2008 Július
Formátum: DVD
Lemezek Száma: 5
Régió: 2
Kép: 4:3
Hangsáv: Japán 2.0, Magyar 2.0
Felirat: Magyar
Játékidő: 670 perc

Csak a teljesség kedvéért álljon itt a dobozon is feltüntetett Történet

2071-ben, az emberiség elhagyta a katasztrófa sújtotta Földet, és benépesítette a naprendszert. A bolygóközi társadalomban elharapódzó óriási bűnözéssel szemben az Intergalaktikus Rendőrség már kevésnek bizonyul, ezért, a régi vadnyugathoz hasonlóan, vérdíjért dolgozó fejvadászok erednek a gonosztevők nyomába. Hőseink is ilyen fejvadászok: Spike, a végtelenül laza pisztolyhős, Jet a keményfejű, kiugrott zsaru, Faye Valentine, a csinos, szeszélyes, szélhámoslány, Ed, a 13 éves, üdítően kaotikus hacker, valamint a szuperinteligens kutya: Ein. Ők öten bolygóról-bolygóra repülnek a „nagy fogás” reményében, miközben a galaxis legfurább figuráival akadnak össze, és lassacskán fény derül múltjuk sötétebb titkaira is…

Nem tudom, a kiadón belül vajon kinek jutott eszébe ez a kívül-belül narancssárga tónussal ellátott kiadvány, de jó erősen megszorítanám a kezét, mert nagyszerű ötlet volt, a végeredmény pedig önmagárt beszél!

A borítóképre én a teljes legénységet rátettem volna, nemcsak Spike-ot és Fayet, de ez csak az én egyéni problémám. Hátul feltüntetik az egyes epizódok címeit, röviden a történet alaphelyzetét, az extrákat, a teljes eredeti stábot akik a sorozat készítésében részt vettek. Majd következnek a technikai adatok, a magyar kiadó információi valamint a jogi nyilatkozatok.

Az első és egyetlen negatív tényezővel akkor szembesültem, miután a külső kartondobozból kihúztam a benne lévő digipackot, és pontosan ugyanaz a látvány fogadott, mint a külső tok esetében. Elől és hátul, de még az oldallapja is ugyanaz a digipacknak, ráadásul a 16+ karika belül is rajta van! Ha az összes többi tálcára jutott egy-egy karakterrajz, erről a kettőről muszáj volt lespórolni azokat és újra rávágni a borítóképeket? 😛

Szerencsére a másik három tálca már sokkal mutatósabb és kreatívabb illusztrációkat kapott.

A digipack belső fele pedig még mutatósabb mint a külseje, ami megint csak ritkaságszámba megy, különösen egy Fumoffu után. A lemezek szintén narancssárga borítót kaptak, hogy egységesebb képet alkossanak az őket tároló tálcákkal, valamint az epizódok címeit is rányomtatták az egyes lemezekre, hogy ne legyen kavarodás a tartalmat illetőleg. A lemezeket eltávolítva szemügyre vehetjük az alattuk lévő, nagyobb méretű illusztrációkat is.

Ez lenne a doboz, most pedig lássuk az egyes lemezek tartalmát és a menüket.

Az első három lemezre öt-öt epizód került, míg az utolsó kettőre hat-hat. A menü többnyire állóképes, csak a főmenü alatt fut mindig egy rövid animáció. Az és a tőle balra lévő karakterkép lemezenként változik. Ha nem kattintunk semmire, fél perc után automatikusan elindítja az adott lemez első epizódját. A hang- és feliratválasztó menün nincs mit magyarázni, az epizódlistánál pedig szintén animáltak a részekből származó jelenetek.

A menüváltás során mindig láthatunk egy rövid animációt is, vagy a fent látható fehér hátterű artwork tolódik össze két oldalról, vagy épp valamelyik karakter lő valamire, lemeztől függően. Ezek csak egy-két másodpercesek, így szerencsére nem válnak idegesítővé, mégha 5x váltunk is menüt a lejátszás megkezdése előtt.

Extrákat csak az első és az ötödik lemezen találunk, annak is nagy részét az elsőn, de azok sem érdemelnek sok figyelmet.

* Előzetesek: ezek nem más sorozatok bemutatóit rejtik, hanem a mindig a következő lemezen lévő öt epizód rövid előzeteseit, magyar és japán hangsávval ellátva. Teljesen értéktelen 😛

* Szereplők: a karakterek rövid, szöveges bemutatója

* Történet: az alaphelyzet rövid, szöveges leírása

* Vázlatok: fekete-fehér vázlatrajzok, amik slideshowként maguktól végigmennek, ha elindítjuk ezt az opciót

Az epizódelőzeteseket minden lemezen megtaláljuk, és mert az utolsón már nincs mit előrevetíteni, így oda került a Képgaléria, ami 20 artworköt tartalmaz de mindegyiket csak fekete-fehérben.

Még kisebb hibái vagy hiányosságai (az extrák között igazán elférhetett volna a szövegmentes OP-ED videó) ellenére is a Cowboy Bebop – Csillagközi Fejvadászok DVD Díszdoboz a mostanra már halottnak tekinthető magyar anime DVD-piac egyik utolsó gyöngyszemének számít, amilyennel a jövőben már nem igen találkozhatunk. Éppen ezért tudom ajánlani minden anime nézőnek, és persze leginkább a sorozat rajongóinak, hogy ha eddig nem tették meg, mihamarább szerezzék be ezt a tényleges értéket képviselő kiadványt 🙂

2 hozzászólás to “[DVD] Cowboy Bebop – Csillagközi Fejvadászok Díszdoboz”

  1. Aj, de irigyellek! A Cowboy Bebop az egyik kedvenc animém s annyira szerettem volna eme kiadást a polcomra tudni! Persze most már sehol sem lehet találni, de még vater-án is csak a rendes anime DVD-ket lehet csak beszerezni! 😦

    Amúgy félelmetes, hogy mennyire nincs már semmilyen díszdobozos/gyűjtői kiadás a magyar piacon! Egyedül már csak a Black Mirror Street Fighter és Kai Doh Maru + Blood The Last Vampire gyűjteményei meg néha elszórva pár fémdobozos Ninja Scroll! Pedig pl egy ilyen díszdobozos Cowboy Bebop-ért simán fizetnék akár dupla árat is érte.

    • -OJ- said

      Újonnan már sehol nem kapható, használtan még elvétve fel szokott bukkanni az aukciós oldalakon vagy a fórumokon.

      Nemcsak díszdobozost, egyáltalán nem adnak már ki animeket DVD-n. 2011-ben a Devil May Cry volt az utolsó, ami megjelent, azóta semmi 😦

Hozzászólás